Hoe makkelijk kan je het oplichters maken?

Door mvds op dinsdag 23 oktober 2018 13:21 - Reacties (51)
Categorie: Actualiteit, Views: 10.594

Ik ben opgelicht op Marktplaats, tja, ik ben niet de eerste zal je zeggen en dat klopt. Ik zal ook echt de laatste niet zijn. Maar het viel mij wel op hoe makkelijk het is om iemand op te lichten en ermee weg te komen. Hoezo? Ik zal het even omschrijven...

Marktplaats
Het begint bij het idee dat je iets wilt hebben en je op Marktplaats (maar het kan net zo goed Tweakers zijn) gaat kijken. In mijn geval was ik op zoek naar een fietstrainer, specifiek de Tacx Neo Smart T2800. Je ziet iets wat je wilt hebben en je neemt contact op met de verkoper....

Tips van Marktplaats
Nou zijn er al zaken waar Marktplaats van zegt dat je op moet letten. Zo bijvoorbeeld dat je het contact zoveel mogelijk via Marktplaats moet laten lopen. Dan blijven de berichten bewaard en dan heb je in elk geval nog bewijs van de communicatie. Lijkt mij op zich wel goed, maar waterdicht is het totaal niet want de persoon waarvan het account is, hoeft niet dezelfde persoon te zijn als waar jij op dat moment mee communiceert. (Account kan gehackt zijn bijvoorbeeld)

Account
Is het account pas enkele dagen oud, dan is dat reden om argwanend te zijn. Echter ging het in mijn geval om een account wat al 13 jaar actief was op Marktplaats. Maar dat zegt ook niet zoveel, er zijn schijnbaar heel veel oude accounts die gewoon nog actief zijn maar voorzien van een dermate slecht wachtwoord dat het bemachtigen van zo'n account een eitje zou zijn. Dat lijkt dus bij mij ook aan de hand te zijn. Vervelende is ook dat Marktplaats weet van dit probleem en niet preventief oude account stop zet.

Politie
Mocht je dan tot kopen willen overgaan dan is er de website van de Politie waar je zaken zoals rekening- en telefoonnummer, emailadres, naam enzovoorts kan checken. Wanneer dat "een hit" geeft kan je al beter ervoor kiezen geen zaken te doen met dat persoon. Maar wanneer dat niet het geval is zoals bij mij, nou ja, dan zegt dat eigenlijk nog niet zoveel. Alleen maar dat hij/zij niet bekend is in het systeem.

Waarde
Ook op Marktplaats geldt; als het te mooi lijkt om waar te zijn... Nou ja, vul het maar in. De fietstrainer die ik zocht staat voor ongeveer €700 tweedehands te koop op MP, zo ook deze. Dus geen lokkertje, geen te mooi om waar te zijn, gewoon een prima prijs.

Betaling
De volgende tip die Marktplaats geeft is om de betaling niet buiten Marktplaats om te laten lopen, je hebt bijvoorbeeld ook de "Om betaalverzoek vragen" optie op Marktplaats. Maar heb je daar nou zo veel aan? Welnee... De oplichter heeft dan alsnog je geld en aangezien jij het zelf hebt overgemaakt kan de bank het niet terugvorderen. Misschien de optie "Gelijk oversteken" dan. Ten eerste is dat niet gratis en het is ook niet waterdicht, de verkoper kan ook een baksteen in de doos hebben gedaan.

In mijn geval was het dus zo dat ik via een betaalverzoek heb betaald, gewoon naar een Nederlands rekeningnummer, ik heb dus het rekeningnummer van de oplichter. De gegevens van de oplichter (rekening en telefoonnummer, en naam op Marktplaats) gaven geen info bij de Politie en Google image search gaven ook geen gekke dingen op de foto's in de advertentie. Ik heb zelfs om een factuur gevraagd en deze ook gekregen. Dus het leek allemaal te kloppen. En toch... ben ik opgelicht.

Vanaf het moment dat ik heb betaald bleef het stil, de telefoon staat uit en berichten op Marktplaats blijven ongelezen.

Aangifte
Dan doe je dus aangifte, je komt bij de Politie uit waar de Politie aan aangeeft dat je minimaal 5 dagen moet wachten tot je aangifte mag doen want het kan zomaar zijn dat de verkoper het product WEL heeft opgestuurd en dat hij dat gewoon is vergeten te melden... Ehh ja tuurlijk, never gonna happen!

Dan valt ook nog het volgende op: "Helaas zal niet iedere aangifte leiden tot een strafrechtelijk onderzoek." waarbij je ergens anders kan lezen dat pas wanneer er meerdere aangiftes gedaan zijn waarbij hetzelfde rekeningnummer betrokken is er pas actie volgt. Ehhh... wat? Dus je kan zonder gevolgen een paar keer per rekeningnummer iemand oplichten, zonder dat er actie volgt????

Nou ja, toch maar aangifte doen. Binnen een paar minuten na het doen van de aangifte kreeg ik reactie van Marktplaats dat het account van die persoon is geblokkeerd. Dat is dan wel snel, wellicht een geautomatiseerd proces?

Banken
Vervolgens ga ik contact opnemen met de banken. Eerst mijn eigen bank, de reactie van hen wist ik van tevoren al... "Ja maar, u heeft het geld zelf overgemaakt". Dus niks, die helpen je niet.

Dan de bank van de andere partij (ABN in dit geval); "Nee sorry, vanwege de privacy kan ik niks doen voor u." Zelfs het simpel checken of de naam die ik heb doorgekregen overeenkomt met het rekeningnummer valt onder privacy en doen ze dus niet.

Marktplaats dan: "Wat vervelend voor u, wij kunnen u niet helpen, alleen maar aanraden om aangifte te doen"

Samenvatting
Eigenlijk is dit dus het ideale klimaat voor een oplichter, vanwege de privacy kom je geen steek verder, zowel de banken als Marktplaats mogen je geen informatie verstrekken en de politie geeft niks om dit soort zaken omdat het te klein is voor ze om tijd aan te besteden. Dus zelf langs gaan om het op te lossen gaat niet en een oplossing via de Politie hoef je ook niet te verwachten. Je bent dus vrijwel altijd gewoon je geld kwijt.

En de oplichter? Die gaat met een ander account gewoon op zoek naar zijn/haar volgende slachtoffer. De kans dat ie gepakt gaat worden is minimaal, zolang hij het maar op kleine schaal houd.

Volgende: Hoe klantenservice dus NIET moet! 06-'18 Hoe klantenservice dus NIET moet!

Reacties


Door Tweakers user Jeanke117, dinsdag 23 oktober 2018 13:52

Daarom ga ik alleen op Marktplaats kopen als het in mijn omgeving is en ik het product kan zien en kan afhalen. Anders ga ik het product op tweakers of nieuw kopen.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 23 oktober 2018 13:56

Jeanke117 schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:52:
Daarom ga ik alleen op Marktplaats kopen als het in mijn omgeving is en ik het product kan zien en kan afhalen. Anders ga ik het product op tweakers of nieuw kopen.
Precies dit! :)

Door Tweakers user ejdvandenberg, dinsdag 23 oktober 2018 13:59

Ik zag van de week voor het eerst dat MP (eindelijk) gestart is met een feedback systeem.
Dat lost het probleem met gehackte accounts niet op, maar misschien moet een oplichter wel vaker van account wisselen daardoor.
Het feedback systeem is m.i. de fundering onder de prettige V&A ervaring.

Door Tweakers user SeenD, dinsdag 23 oktober 2018 14:01

Ja, echt irritant... :( In principe heb je alles goed gedaan wat je moet doen, behalve het ophalen/aan de deur komen. Dat is de enige optie die 'waterdicht' is.

Mogelijk dan dat iemand dan nog een mes of iets dergelijks kan trekken om je het geld afhandig te maken. Maar die stap is meestal een stuk hoger dan op afstand iemand oplichten.

Laten we hopen dat er met de persoon tijdelijk iets is gebeurd, waardoor hij even niet bij z'n computer kan komen en dat het allemaal een misverstand is. Want dat zou ook nog kunnen, een hele kleine kans, maar t kan wel.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 23 oktober 2018 14:21

Jeanke117 schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:52:
Daarom ga ik alleen op Marktplaats kopen als het in mijn omgeving is en ik het product kan zien en kan afhalen. Anders ga ik het product op tweakers of nieuw kopen.
precies dit - nog nooit opgelicht wanneer je daar ook geen ruimte voor laat ....
is het te mooi on waar te zijn; dan is het ook zo
een playstation voor 100piek; vooruit / per post ... natuurlijk kan dat
iphone x voor helft vd prijs; ik zou direct betalen :r

en als je voor duppie op de eerste rij wilt zitten, en vervolgens genaaid wordt ... jammer, maar heb je wel beetje aan jezelf te danken

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 23 oktober 2018 17:29

Het is jammer dat oplichten een dagbesteding is voor sommige mensen.

De reactie van de banken is logisch, anders zouden mensen te gemakkelijk aan gevoelige informatie kunnen komen (ook oplichters).

Altijd aangifte doen! Helpt!

Door Tweakers user LopendeVogel, dinsdag 23 oktober 2018 17:34

himlims_ schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 14:21:
[...]
precies dit - nog nooit opgelicht wanneer je daar ook geen ruimte voor laat ....
is het te mooi on waar te zijn; dan is het ook zo
een playstation voor 100piek; vooruit / per post ... natuurlijk kan dat
iphone x voor helft vd prijs; ik zou direct betalen :r

en als je voor duppie op de eerste rij wilt zitten, en vervolgens genaaid wordt ... jammer, maar heb je wel beetje aan jezelf te danken
Haha ja zo heb ik weleens benzine weggegooid.. Ik wilde ook iets hebben wat niet op tweakers stond, wel op marktplaats..
Aangezien ik géén geld overmaak naar marktplaats mensen totdat ik het product in handen heb, ervoor gekozen om erheen te rijden.
Adres netjes gekregen alles tiptop in orde, ik kom bij het adres aan ik bel aan, deur ging open: marktplaats??
Ik zo: uh ja, goedenavond ik kom dit en dat ophalen..
Eigenaar woning: sorry maar u bent ondertussen al de zoveelste die hier iets op denkt te kunnen halen, wij zitten zelf niet op marktplaats (bejaarde man, dus ik geloofde het gelijk).

Tsja het was een leuk ritje van 30 minuten enkel, ja weer wat euro's lichter, maar ook hier trap ik niet meer in.. Of het moet echt al in mijn buurt liggen dat ik met de fiets kan gaan anders trap ik ook hier niet meer in.

Op tweakers ben ik ook wat harder geworden aangezien ik soms het idee heb dat marktplaats mensen hun weg naar tweakers.net gevonden hebben:
Wanneer een account relatief nieuw is + geen of weinig beoordelingen heeft en ik wil toch het product kopen.. Dan vraag ik of het eerst opgestuurd kan worden en na controle maak ik het bedrag over.
Dit werkt godzijdank, nu heb ik wel 110+ positieve beoordelingen in de laatste jaren opgebouwd (enige stukje vertrouwen wat ik kan geven), maar zo doe ik het in ieder geval :)

Door Tweakers user mvds, dinsdag 23 oktober 2018 19:34

himlims_ schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 14:21:
[...]
precies dit - nog nooit opgelicht wanneer je daar ook geen ruimte voor laat ....
is het te mooi on waar te zijn; dan is het ook zo
een playstation voor 100piek; vooruit / per post ... natuurlijk kan dat
iphone x voor helft vd prijs; ik zou direct betalen :r

en als je voor duppie op de eerste rij wilt zitten, en vervolgens genaaid wordt ... jammer, maar heb je wel beetje aan jezelf te danken
Nou ja, de prijs was allesbehalve "te mooi om waar te zijn" maar was gewoon normale marktwaarde, want dat had echt wel voldoende reden geweest om de boel te wantrouwen.

Door Tweakers user mvds, dinsdag 23 oktober 2018 19:36

Harm_H schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 17:29:
Het is jammer dat oplichten een dagbesteding is voor sommige mensen.

De reactie van de banken is logisch, anders zouden mensen te gemakkelijk aan gevoelige informatie kunnen komen (ook oplichters).

Altijd aangifte doen! Helpt!
Ik vraag mij dus serieus af of het wel helpt, ik heb namelijk nog nooit (echt serieus nog nooit) gehoord dat iemand zijn/haar geld terug heeft gekregen aan de hand van een aangifte. Ik hoor alleen maar verhalen van mensen dat ze aangifte doen en vervolgens dus nooit meer wat horen van de Politie.

Door Tweakers user mvds, dinsdag 23 oktober 2018 19:38

LopendeVogel schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 17:34:
[...]
Dit werkt godzijdank, nu heb ik wel 110+ positieve beoordelingen in de laatste jaren opgebouwd (enige stukje vertrouwen wat ik kan geven), maar zo doe ik het in ieder geval :)
Tja, wanneer het gaat om een account wat een goede score heeft opgebouwd, maar vervolgens gehackt is dan kan je wel blind vertrouwen op die mooie score van 110+ maar dan ben je alsnog gewoon je geld kwijt :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 23 oktober 2018 21:06

de vraag is natuurlijk wat een 3e-geldenrekening nu echt zou moeten kosten.

een automatisch systeem van

1: transactie aanvraag
2: betalen 2.
3: systeem verstuurt een verzendcode (streepjescode van postNL).
4: systeem houdt track n trace bij... en wacht op ontvangstbevestiging (handtekening).
5; systeem wacht 1 dag (voor controle). dit is de termijn waarin je je beklag kunt doen en de betaling kunt laten uitstellen voor klachtenbehandeling
6: na 24uur indien geen klacht krijgt de verkoper zijn geld minus de transactie-fee en de verzendkosten.

zouden partijen als marktplaats, ebay, tweakers en speurders zo'n site oprichten dan zou je oplichting tot een absoluut minimum kunnen beperken en zouden enkel de aller sluwsten nog via geavanceerde truukjes de boel kunnen flessen. maar dergelijke professionals zullen door de politie al snel serieuzer genomen worden dan gerrit van 7hoog-achter die je een splinternieuwe 'appel aaivoon' (zo gespeld) wil verkopen voor 300 euro.

Door Tweakers user jetspiking, woensdag 24 oktober 2018 06:39

i-chat schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 21:06:
de vraag is natuurlijk wat een 3e-geldenrekening nu echt zou moeten kosten.

een automatisch systeem van

1: transactie aanvraag
2: betalen 2.
3: systeem verstuurt een verzendcode (streepjescode van postNL).
4: systeem houdt track n trace bij... en wacht op ontvangstbevestiging (handtekening).
5; systeem wacht 1 dag (voor controle). dit is de termijn waarin je je beklag kunt doen en de betaling kunt laten uitstellen voor klachtenbehandeling
6: na 24uur indien geen klacht krijgt de verkoper zijn geld minus de transactie-fee en de verzendkosten.

zouden partijen als marktplaats, ebay, tweakers en speurders zo'n site oprichten dan zou je oplichting tot een absoluut minimum kunnen beperken en zouden enkel de aller sluwsten nog via geavanceerde truukjes de boel kunnen flessen. maar dergelijke professionals zullen door de politie al snel serieuzer genomen worden dan gerrit van 7hoog-achter die je een splinternieuwe 'appel aaivoon' (zo gespeld) wil verkopen voor 300 euro.
Dat gaat niet werken, doordat de verkoper dan juist veel risico loopt. Persoon x verstuurt pakketje netjes en ontvanger y flikkert het op de grond en stuurt dan "ja die barst was nie op de foto te zien". Nee, de enige vervanger is denk ik een beoordelingssysteem wat Tweakers heeft, maar ik zou er dan nog maatregelen een toevoegen zoals:

-Minimaal 10k karma, zodat je moeite hebt moeten doen voor je mag verkopen. Kan d.m.v. reviews schrijven, reageren forumposten en oplichters hebben daar geen zin in vermoed ik.
-Bii een feedback tot en met 3.5 sterren van de V&A gooien.
-Account minimaal een jaar actief.
-Sterren vervangen door smileys, 1 is verdrietig, 2 is boos, 3 is neutraal, 4 is blij en 5 is big smile. Zo zullen mensen niet meer denken "oh 3 is nog best voldoende dus daar koop ik wel". Een neutrale smiley schrikt denk ik meer mensen af dan die sterren.

Maarja goed, dat komt natuurlijk allemaal niet het gemak ten goede, maar ik denk dat je alle oplichters dan kwijt bent.

Door Tweakers user q-enf0rcer.1, woensdag 24 oktober 2018 08:29

Je slaat de spijker op zijn kop ;) Triest eigenlijk dat dit zo geregeld is. Een goudentip: als je Marktplaats gebruikt, kies dan altijd voor ophalen. Of gebruik gewoon V&A waar wel degelijke controle is doormiddel van het recensie systeem en actieve moderators.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 24 oktober 2018 08:37

Marktplaats-spullen ga in alleen maar afhalen en niet van tevoren betalen en laten opsturen. Zo veel vertrouwen heb ik in Marktplaats ;( En ALS ik al iets van tevoren zou betalen, dan zou het om kleine bedragen zijn waarvan het vooral jammer is als je het kwijt zou raken, maar verder geen probleem is. Sowieso gaat marktplaats hard bergafwaards: het is bijna niet te doen om de echte advertenties te onderscheiden van de bedrijfsadvertenties.

Op V&A hier op Tweakers ligt het anders. Als iemand meerdere goede beoordelingen heeft waarbij de laatste relatief recent zijn, dan heb ik er minder moeite mee om van tevoren geld over te maken. Een moderatiesysteem is dus zeker een goede tool.

Door Tweakers user mvds, woensdag 24 oktober 2018 09:30

Als ik de kans zou hebben om het apparaat (Fietstrainer zoals Tacx Neo of Wahoo Kickr) hier via V&A te kopen dan zou dat mijn voorkeur ook hebben. Echter worden dat soort spullen hier nooit aangeboden... Voor sommige spullen moet je dan echt ergens anders zoeken.

Door Tweakers user Fly-guy, woensdag 24 oktober 2018 10:46

mvds schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 19:36:
[...]

Ik vraag mij dus serieus af of het wel helpt, ik heb namelijk nog nooit (echt serieus nog nooit) gehoord dat iemand zijn/haar geld terug heeft gekregen aan de hand van een aangifte. Ik hoor alleen maar verhalen van mensen dat ze aangifte doen en vervolgens dus nooit meer wat horen van de Politie.
Je geld zal je inderdaad niet zomaar terug krijgen, maar je hoort wel eens dat oplichters opgepakt worden, dat kan niet zonder aangiftes. En oppakken zorgt er niet voor dat je geld terug krijgt, daarvoor zul je dan zelf een zaak tegen de oplichter moeten starten (wat na het oppakken een stuk makkelijker geworden is).

Echter heeft de politie helaas niet de mankracht om elk geval van oplichting met 12 man te onderzoeken (of zelfs maar met 1 man), dus pas als het echt uit de spuigaten gaat lopen en er aandacht op komt zal er iemand aan de slag gaan.

Door Tweakers user mvds, woensdag 24 oktober 2018 10:54

Fly-guy schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 10:46:
[...]
Je geld zal je inderdaad niet zomaar terug krijgen, maar je hoort wel eens dat oplichters opgepakt worden, dat kan niet zonder aangiftes. En oppakken zorgt er niet voor dat je geld terug krijgt, daarvoor zul je dan zelf een zaak tegen de oplichter moeten starten (wat na het oppakken een stuk makkelijker geworden is).

Echter heeft de politie helaas niet de mankracht om elk geval van oplichting met 12 man te onderzoeken (of zelfs maar met 1 man), dus pas als het echt uit de spuigaten gaat lopen en er aandacht op komt zal er iemand aan de slag gaan.
Maar dat is dus precies mijn punt, het is erg makkelijk om ermee weg te komen want de politie heeft toch nergens tijd voor. Net zoals diefstal en inbraak, er hangen vrijwel geen consequenties aan want de kans dat de politie achter je aan komt is vrijwel 0

Door Tweakers user Fly-guy, woensdag 24 oktober 2018 12:14

mvds schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 10:54:
[...]

Maar dat is dus precies mijn punt, het is erg makkelijk om ermee weg te komen want de politie heeft toch nergens tijd voor. Net zoals diefstal en inbraak, er hangen vrijwel geen consequenties aan want de kans dat de politie achter je aan komt is vrijwel 0
Maar dat geldt toch voor alles? Het leven is nu eenmaal keuzes maken en dus ook tussen de zaken bij de politie.
Dat wil niet zeggen dat aangifte doen geen nut heeft, je moet er alleen realistisch in gaan.
Toen mijn brievenbus 2 keer opgeblazen werd kwam er ook geen diepgaand onderzoek, maar uiteindelijk is de (vermoedelijke) dader wel gepakt omdat er steeds meer aangiftes van vernieling in hetzelfde gebied kwamen. Zonder aangiftes was dat nooit gebeurd..

Door Tweakers user Skyrunner, woensdag 24 oktober 2018 12:19

Ik noemde het al eens eerder, maar vorig jaar ben ik bijna opgelicht op een zodanig brutale manier, dat ik, achteraf, eigenlijk bijna niet geloven kon dat ik er haast ingetrapt was. Het heerschap in kwestie vroeg mij simpelweg een door hem gegeven code in te tikken op mijn e-dentifier en deze terug te sturen. Je gelooft het niet ...

En zo is er die ene Apple TV waar ik wel voor betaald heb, maar nooit is gekomen. Aangifte gedaan met alles erop en eraan, er is weliswaar een onderzoek gestart daar deze persoon, bij navraag, meer dan 70 aangiftes tegen zich had gekregen voor oplichting via MP. Heb er echter niets meer van gehoord, ook geen cent teruggezien.

Ik maak me ernstig zorgen voor de oudere generatie die shoppen op MP..

Door Tweakers user mvds, woensdag 24 oktober 2018 13:49

Fly-guy schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 12:14:
[...]
Maar dat geldt toch voor alles? Het leven is nu eenmaal keuzes maken en dus ook tussen de zaken bij de politie.
Dat wil niet zeggen dat aangifte doen geen nut heeft, je moet er alleen realistisch in gaan.
Toen mijn brievenbus 2 keer opgeblazen werd kwam er ook geen diepgaand onderzoek, maar uiteindelijk is de (vermoedelijke) dader wel gepakt omdat er steeds meer aangiftes van vernieling in hetzelfde gebied kwamen. Zonder aangiftes was dat nooit gebeurd..
Nou, dat vind ik redelijk gelijk staan aan geen nut hebben hoor, moeten wachten tot er genoeg mensen geklaagd hebben over dat persoon voordat het belangrijk genoeg is voor de politie om er wat mee te gaan doen. En wanneer de politie dan eindelijk de tijd vind om er wat mee te gaan doen is nog steeds de kans dat ik mijn geld terug krijg 0. Dus wat is dan het nut van mijn aangifte? Dat ze mogelijk iemand op gaan pakken die binnen een paar uur weer op straat staat? Ik ben nog steeds geen steek verder gekomen, ik ben nog steeds mijn geld kwijt.

Door Tweakers user mvds, woensdag 24 oktober 2018 13:55

Skyrunner schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 12:19:
Ik noemde het al eens eerder, maar vorig jaar ben ik bijna opgelicht op een zodanig brutale manier, dat ik, achteraf, eigenlijk bijna niet geloven kon dat ik er haast ingetrapt was. Het heerschap in kwestie vroeg mij simpelweg een door hem gegeven code in te tikken op mijn e-dentifier en deze terug te sturen. Je gelooft het niet ...

En zo is er die ene Apple TV waar ik wel voor betaald heb, maar nooit is gekomen. Aangifte gedaan met alles erop en eraan, er is weliswaar een onderzoek gestart daar deze persoon, bij navraag, meer dan 70 aangiftes tegen zich had gekregen voor oplichting via MP. Heb er echter niets meer van gehoord, ook geen cent teruggezien.

Ik maak me ernstig zorgen voor de oudere generatie die shoppen op MP..
Niet alleen voor oudere generaties die shoppen op MP, wat denk je van mensen in het algemeen. Waarom zouden mensen zich aan de wet houden wanneer je ten eerste alzo amper kans maakt om gepakt te worden en wanneer jij dan net die ene sukkel bent die wel de politie achter je aan krijgt, kom je er met een waarschuwing of een lage (taak)straf vanaf.

De politie schrikt toch niet meer af?

Door Tweakers user gitaarwerk, woensdag 24 oktober 2018 14:59

Tot lang ging het erg goed op marktplaats, maar heb er zelf ook mee te maken gehad. Vaak ook dezelfde mensen.

Ook met honeypots als ze te enthousiast een link sturen met wat je er mee gaat doen, werkte wel sort-of, maar ze zitten zelf achter AWS proxies. Je kan dus vrij weinig meer doen. Enige is waar marktplaats nu nog handig voor is, wanneer je het zelf komt ophalen.

Marktplaats doet er zelf te weinig tegen. Het duurt letterlijk dagen voordat met voldoende bewijs een gebruiker geblokkeerd word. Ook banken inderdaad doen niets. Bunq bank zou ik zeker te weten vermijden.

Ik ben enorm kieskeurig naar wie ik het overschijf, maar soms kun je het gewoon niet weten.

De oplichters wisselen te vaak om het aan een persoon te koppelen. Vaak worden bankafschriften vaak gebruikt voor witwassen. Politie sluit de zaak, banken sluiten de zaak en Marktplaats kan er ook niet veel mee.

Ze kunnen echt een hoop meer doen, zoals een feedback systeem van eBay. Het is een eBay bedrijf. Het kan echt wel, maar ze willen het niet blijkt heel erg duidelijk.

Eigenlijk zou ik moeten stoppen met marktplaats, want het is eigenlijk een verouderde site waar ze niet echt heel erg luisteren naar hun klanten.

Het makkelijkste systeem gebruiken ze niet, en doen allemaal andere dingen om feedback te vermijden. Zelfs nu bij geven van feedback kun je niet alles kiezen. Het is erg beperkt.

Ik word eigenlijk er weer boos van dat ze niet fatsoenlijk hiermee om kunnen gaan.

Door Tweakers user mvds, woensdag 24 oktober 2018 15:02

Na mijn aangifte duurde het letterlijk een paar minuten en toen had ik al bericht van Marktplaats dat het account was geblokkeerd hoor. MP krijgt schijnbaar die info automatisch

Door Tweakers user Helixes, woensdag 24 oktober 2018 16:12

Goed, tipje van de sluier.

Marktplaatsoplichting heb je in alle soorten en maten. Maar, veel slimme en professionele jongens zijn lastig te vangen. Meestal maken ze gebruik van gestolen accounts en katvangers om identificatie te voorkomen. In de meeste gevallen is het rien ne va plus - en het geld is niet meer van u.

Meestal ben je ook echt niet de enige die valt voor zo'n oplichter. Vaak zijn er een handvol tot enkele tientallen die er dagelijks intuinen - bij dezelfde persoon/bende.

een paar jaar geleden werkte ik bij een bank aan dit soort zaken. De rekeningen van die mensen zagen er vaak het zelfde uit. Vijf tot tien boekingen voor een iets te goedkope iPad per dag. Concertkaartjes deden het ook erg goed. Maar goed - wellicht was de betrokken peroon inderdaad verkoper van zulke artikelen. En, wellicht, was de levering gewoon wat vertraagd, of bestond er een ander conflict tussen koper en verkoper. Dat is een verhaal dat zo'n rekening niet verteld.

Wij hadden een protocol waarbij er na drie ingestuurde meldingen van oplichting werd overgegaan tot sluiting van de rekening. In die zin had actie ondernemen dus wel zin, maar je geld terugkrijgen daarmee zat er niet in - de regels voor bankieren in Nederland staan dat gewoon tegen. Een overboeking is een overboeking, en die wordt niet omgedraaid zonder expliciete toestemming van de klant.

Inmiddels zijn de lijntjes tussen partijen als marktplaats, politie en banken iets korter hoor ik. Er wordt sneller tot actie overgegaan. Maar dat doet inderdaad niet af aan het feit dat particuliere handel op afstand, hoe dan ook, altijd fraudegevoelig blijft. Mijn theorie is altijd geweest dat het risico op oplichting wordt verrekend als korting in de aanschafprijs op deze online platforms. Zo kun je er natuurlijk ook over denken...

Mijn tips:
- Check altijd via https://www.politie.nl/aa...roleer-handelspartij.html
- Maak bij iedere transactie een afweging voor jezelf of je je kunt veroorloven dat er sprake blijkt van oplichting;
- Populaire artikelen als telefoons; concertkaartjes; spelcomputers; laptops zijn extra risicovol;
- Naam-nummer controle is terug! Vraag je bank hoe het precies werkt....
- Afhalen als je het niet vertrouwd - cash is king!

Door Meijer, woensdag 24 oktober 2018 22:21

Ik ben zelf nog nooit opgelicht via marktplaats of tweakers of welke tweedehands site dan ook, en dat wil ik graag zo houden

Ik ben inmiddels al voorzichtig genoeg dat ik eigenlijk nooit wat via marktplaats koop.
Ik heb het sowieso niet echt met tweedehands spullen, dan koop ik het liever nieuw, ook al heb ik het niet zo ruim...

Door Tweakers user mugenmarco, donderdag 25 oktober 2018 15:24

ja sorry hoor maar sommige mensen (niet jij) zijn dom en verdienen het gewoon om opgelicht te worden (lees: iets voor 50% goedkoper krijgen en met vooruitbetaling betalen).

Door Tweakers user Pietervs, donderdag 25 oktober 2018 18:27

mvds schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 19:36:
[...]

Ik vraag mij dus serieus af of het wel helpt, ik heb namelijk nog nooit (echt serieus nog nooit) gehoord dat iemand zijn/haar geld terug heeft gekregen aan de hand van een aangifte. Ik hoor alleen maar verhalen van mensen dat ze aangifte doen en vervolgens dus nooit meer wat horen van de Politie.
Of mensen geld terugkrijgen weet ik niet. Maar er worden regelmatig Marktplaats-oplichters aangehouden

Dus ja: aangifte doen, altijd!

Heb 1x een slechte ervaring gehad hier op Tweakers. Aangifte doen duurde alles bij elkaar ruim 2,5 uur: ze wilden eerst de aangifte niet opnemen, tot ik zei dat die figuur dus oneindig door zou kunnen gaan als de politie niet eens een aangifte op wilde nemen.
Later die week werd ik gebeld door de politie met de mededeling dat het geld vrijdag op mijn rekening zou staan. Als dat niet het geval zou zijn, moest ik dat melden, dan zou meneer een "niet vrijblijvende uitnodiging" krijgen om te verschijnen op het bureau. Op vrijdag had ik inderdaad mijn geld :)
Maar sindsdien geldt voor mij ook: afhalen. Of controleren, controleren en nog eens controleren en bij de minste twijfel: laat maar gaan.

Door Tweakers user TonVH, donderdag 25 oktober 2018 19:35

Boven de 75 euro voor MP en 150 voor Tweakers haal ik altijd in persoon op. Voorkomen is beter dan genezen.

Is iets te ver weg dan wacht ik tot er een andere mogelijkheid komt of probeer halverwege af te spreken.

Door Tweakers user hoi1234, vrijdag 26 oktober 2018 07:47

ejdvandenberg schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:59:
Ik zag van de week voor het eerst dat MP (eindelijk) gestart is met een feedback systeem.
Dat lost het probleem met gehackte accounts niet op, maar misschien moet een oplichter wel vaker van account wisselen daardoor.
Het feedback systeem is m.i. de fundering onder de prettige V&A ervaring.
Maar je kunt alleen sterren geven op vooraf gedefineerde punten. Dat is wel een nadeel t.o.v. Tweakers. Met tekst wordt het toch vaak net iets duidelijker.

Door Tweakers user Honnes, vrijdag 26 oktober 2018 09:18

Wat betreft het feedback systeem. Het is inderdaad niet echt waterdicht en best krom. Je kunt ook feedback geven zonder dat er daadwerkelijk een deal is gesloten. Zo gaf iemand mij 1 ster omdat ik de advertentie (google home in dit geval waar ik meerderen van heb) opnieuw erop had gezet. Dus een oplichter kan op die manier ook een feedback-systeem ook al beïnvloeden.

PS. Later kwam die koper van mij toch op een correcte manier terug en heeft alsnog 3 google homes overgenomen en een mini (en 5* beoordeeld)

Oplichterij is mij ook overkomen helaas.... en ik heb ook aangifte gedaan. Kreeg ik na een half jaar het bericht "Wilt u dat wij uw aangifte nog in behandeling nemen?". Stuur je natuurlijk een reactie op deze retorische vraag, waarna het eeuwig stil blijft en vraag je periodiek om reactie, dan krijg je ook geen reactie van de politie, en voel je je dubbel opgelicht.

Een tip voor een volgende keer: Meld bij de bank dat je een tikfout in het rekeningnummer hebt gemaakt. Dan gaan ze een brief sturen naar de bankrekeningnhouder. Reageert hij/zij niet binnen 4 weken op het terug-stort verzoek, dan krijg je zijn adres gegevens.

Natuurlijk mag je niet voor eigen rechtertje spelen, maar dan ben je wel een stap verder.

Door Tweakers user bartijn2, vrijdag 26 oktober 2018 09:27

Beetje zwak om af te geven op het feit dat de politie niks doet of kan doen.
Het is toch vrij logisch dat er meerdere aangiftes moeten zijn voordat de politie iets kan doen?
Of moeten ze bij elke aangifte gelijk naar de verkopende partij toe gaan om het geld terug te eisen?

Dan ook maar gelijk overal een fliters neerzetten als een buurtbewoner denkt dat er te hard gereden wordt?

Daar is de capaciteit nu eenmaal niet voor, daarvoor is er voorlichting in het leven geroepen.
Bijvoorbeeld de bekende zin, als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.
Je wordt op erg veel manieren gewaarschuwd voor oplichting, en jij bent er helaas toch ingetrapt.
Dan ben ik wel benieuwd wat de details zijn en hoe het kan dat je erin getrapt bent.

Dat is voor ons toch veel belangrijker om te weten, zodat wij ook gewaarschuwd worden?

Door Tweakers user mvds, vrijdag 26 oktober 2018 09:55

bartijn2 schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 09:27:
Beetje zwak om af te geven op het feit dat de politie niks doet of kan doen.
Het is toch vrij logisch dat er meerdere aangiftes moeten zijn voordat de politie iets kan doen?
Of moeten ze bij elke aangifte gelijk naar de verkopende partij toe gaan om het geld terug te eisen?

Dan ook maar gelijk overal een fliters neerzetten als een buurtbewoner denkt dat er te hard gereden wordt?

Daar is de capaciteit nu eenmaal niet voor, daarvoor is er voorlichting in het leven geroepen.
Bijvoorbeeld de bekende zin, als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.
Je wordt op erg veel manieren gewaarschuwd voor oplichting, en jij bent er helaas toch ingetrapt.
Dan ben ik wel benieuwd wat de details zijn en hoe het kan dat je erin getrapt bent.

Dat is voor ons toch veel belangrijker om te weten, zodat wij ook gewaarschuwd worden?
Wat is daar zwak aan? Ze mogen pas wat doen wanneer er meerdere aangiftes zijn maar zelfs wanneer er meerdere aangiftes gedaan zijn doen ze niks. Kijk eens rond bij https://opgelicht.avrotro...1f47c855ed884f8ee1205c789 Daar staan meldingen van oplichters die al heel lang (enkele jaren!!!) actief zijn op Marktplaats en waar niks tegen gedaan word.

En ja, ik ben er ingetrapt. Maar welke details wil je weten dan want vrijwel alles staat gewoon in mijn verhaal hierboven hoor? :?

Door Tweakers user Cerenas, vrijdag 26 oktober 2018 11:23

Wat volgens mij ook al kan schelen is om de afstand te verlagen, als je een beetje in het midden van het land woont in ieder geval. Ik zie zelf heel veel oplichters gebruik maken van de meest willekeurige plaatsnamen ergens onderin Limburg of in een hoekje van Friesland of Groningen. Dan weten ze natuurlijk al snel dat mensen het product niet zo snel op komen halen.

Door Tweakers user Rob Krauts, vrijdag 26 oktober 2018 12:27

Zoals meerdere malen al vermeld is, gewoon het product aan huis bekijken en ophalen. Kun je dat niet? Dan gewoon het product niet kopen.
quote: van iemand hierboven
Ik maak me ernstig zorgen voor de oudere generatie die shoppen op MP..
Ik zou me eerder zorgen maken om de jongere generatie(s). Voor zover ik ermee bekend ben is dat juist de doelgroep die alles digitaal betaald en soms nog nooit cash in handen heeft gehad.

Maar ook als verkoper zou ik afdwingen om het product op te komen halen. Je hebt toch geen zin in een geschil als "Ik heb betaald, maar niks ontvangen". Gewoon cash en ophalen, anders geen deal.

Door Tweakers user bartijn2, vrijdag 26 oktober 2018 12:37

mvds schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 09:55:
[...]

Wat is daar zwak aan? Ze mogen pas wat doen wanneer er meerdere aangiftes zijn maar zelfs wanneer er meerdere aangiftes gedaan zijn doen ze niks. Kijk eens rond bij https://opgelicht.avrotro...1f47c855ed884f8ee1205c789 Daar staan meldingen van oplichters die al heel lang (enkele jaren!!!) actief zijn op Marktplaats en waar niks tegen gedaan word.

En ja, ik ben er ingetrapt. Maar welke details wil je weten dan want vrijwel alles staat gewoon in mijn verhaal hierboven hoor? :?
Oke, dan zal ik wel over wat details heen gelezen hebben.
Maar jij maakt 700 euro over aan een onbekende op marktplaats?
(De daaropvolgende goedkoopste is trouwens 900, daar moet toch een lampje gaan branden?)
Was het een gevalideerde verkoper, met een gecontroleerd rekening en telefoonnummer?

Door Tweakers user mvds, vrijdag 26 oktober 2018 12:47

bartijn2 schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 12:37:
[...]


Oke, dan zal ik wel over wat details heen gelezen hebben.
Maar jij maakt 700 euro over aan een onbekende op marktplaats?
(De daaropvolgende goedkoopste is trouwens 900, daar moet toch een lampje gaan branden?)
Was het een gevalideerde verkoper, met een gecontroleerd rekening en telefoonnummer?
Inmiddels is de vraagprijs inderdaad gestegen naar €900 wat dan weer niet realistisch is aangezien het apparaat nieuw in de winkel €1100 kost en het vaak gaat om apparaten die meer dan een jaar oud zijn. Op het moment dat ik hem wilde kopen was €700-€750 de normale vraagprijs.

Ehh ja, ik maak ook geld over aan een onbekende, maar nogmaals, op dat moment was er niks vreemds aan. Alles leek te kloppen, zelfs de factuur van het apparaat leek gewoon in orde.

En achteraf is het natuurlijk heel makkelijk te zeggen dat ik het niet had moeten doen, maar dat is mijn punt niet, mijn punt is dat het de oplichters totaal niet moeilijk gemaakt wordt door politie en/of banken. Zelf oplichters die al tientallen aanklachten tegen zich hebben lopen kunnen gewoon hun gang blijven gaan.

Tuurlijk, wanneer je dan op het rekeningnummer gaat zoeken komt er wel wat naar boven en zou je als koper af moeten haken, maar dan nog vind ik het een kwalijke zaak dat ze niet worden aangepakt.

Door Tweakers user bartijn2, vrijdag 26 oktober 2018 14:24

Hierin deel ik je frustratie ook gedeeltelijk, het is erg vervelend dat de oplichters steeds beter worden en dat de politie er "niks" aan kan/wil doen.

Natuurlijk wil je dat de politie direct bij de oplichter aanklopt om je geld terug te halen.
Maar zo werkt het nu eenmaal niet, en als je er goed over nadenkt is dat natuurlijk ook geen wenselijke situatie. Dan kan iedereen aangifte doen en zeggen dat zijn of haar spullen niet geleverd zijn en zo het geld terug eisen.

Maar als je er realistisch naar kijkt, wat zou de politie moeten doen tegen internetoplichting?
Dit is niet als aanval bedoeld maar puur als informatievraag.

Door Tweakers user mvds, vrijdag 26 oktober 2018 14:36

bartijn2 schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 14:24:
Hierin deel ik je frustratie ook gedeeltelijk, het is erg vervelend dat de oplichters steeds beter worden en dat de politie er "niks" aan kan/wil doen.

Natuurlijk wil je dat de politie direct bij de oplichter aanklopt om je geld terug te halen.
Maar zo werkt het nu eenmaal niet, en als je er goed over nadenkt is dat natuurlijk ook geen wenselijke situatie. Dan kan iedereen aangifte doen en zeggen dat zijn of haar spullen niet geleverd zijn en zo het geld terug eisen.

Maar als je er realistisch naar kijkt, wat zou de politie moeten doen tegen internetoplichting?
Dit is niet als aanval bedoeld maar puur als informatievraag.
Je weet dat het doen van een valse aangifte strafbaar is? ;) Dus zomaar aangifte doen als middel om je geld terug te krijgen terwijl je wel je spullen hebt lijkt mij niet slim

Ik weet niet wat realistisch is, maar wanneer er voldoende bewijs is tegen iemand (en in mijn geval alleen al heb ik de correspondentie waarin hij zegt de spullen op te sturen waar hij geen track&trace code tegenover kan zetten, een NL bankerekeningnr waar een ID voor nodig is geweest om te openen) zou het niet veel tijd moeten kosten om er in elk geval een brief aan te wagen en tot terugbetaling te verzoeken.

Ik bedoel, hoe makkelijk kan de politie het hebben? Ik kan mij zomaar voorstellen dat er vele zaken zijn waarbij ze minder aanknopingspunten hebben. Ze kunnen er zelfs agenten in opleiding voor gebruiken. Het is niet zo dat ze er een ME team voor nodig hebben om de aanwijzingen na te gaan en een brief te sturen.

Door Tweakers user bartijn2, vrijdag 26 oktober 2018 15:04

Uiteraard weet ik dat een valse aangifte strafbaar is, maar oplichting ook.
Het kan dus heel makkelijk 2 kanten op werken, ik zou geen valse aangifte doen.
Maar een oplichter, en zeker voor dit bedrag, kan maar zo bedenken om aangifte te gaan doen.
Bewijs maar dat je het niet hebt ontvangen.

Is een track & trace code dan zaligmakend? Zoals je in je blog al aangaf kan hij ook een baksteen opsturen, dus het (niet) hebben van een t&t code zegt helemaal niks.
Zelfs niet wanneer de afspraak is om het met t&t code te versturen, dan nog kan de oplichter altijd zeggen dat die het heeft verstuurd maar per ongeluk zonder code.
Dan krijg je een welles nietus verhaal zonder bewijzen.

En alleen een rekening nummer is natuurlijk geen bewijs.
Ik durf te wedden dat het rekeningnummer niet op dezelfde naam staat als de persoon waar jij contact mee hebt gehad, het is waarschijnlijk een katvanger.
En omdat verder te gaan onderzoeken is er meer tijd nodig, en zijn er dus ook meerdere aangiftes nodig. Want ook bij de poltie geldt Tijd = Geld = Capaciteit.

Neemt niet weg dat ik het compleet met je eens ben dat hier iets tegen gedaan zou moeten worden, een soort internetoplichtings arrestatie team.
Met NAW gegevens gekoppeld aan bankgegevens en dergelijke, dan kan er actie ondernomen worden.

Door Tweakers user mvds, vrijdag 26 oktober 2018 15:19

Ik denk dat Marktplaats hier ook een rol in zou moeten spelen. Vrouwtje van afdeling klantbescherming (of iets dergelijks) schreef ook in een mail dat ze de laatste tijd veel last hebben van gehackte account, ik vraag mij dan af waarom ze accounts waarop al langer dan xxx maanden niet is ingelogd niet allemaal op non-actief zetten? Of accounts met te gemakkelijke wachtwoorden. Wanneer je dan weer wilt inloggen moet je verplicht een moeilijk wachtwoord nemen, of misschien zelfs two factor aanzetten, of wanneer je iets te koop wilt zetten, je account verifieren.

Criminelen worden steeds slimmer, dus er is genoeg te verzinnen waarmee ze weg zouden kunnen komen. Maar feit is wel dat je voor het openen van een bankerekningnummer in NL een ID moet tonen, dus je hebt een heel goed aanknopingspunt. Dat dan die rekening van iemand anders is kan best leiden tot een dood spoor, maar het is wel een begin.

Hoe vaker mensen gaan zien dat aangifte doen er toch niet voor gaat zorgen dat ze hun geld/spullen terug gaan krijgen, hoe lager de drempel voor veel mensen gaat zijn om zelf ook niet zoiets te proberen. Dus door alles maar te schuiven onder het matje van "geen tijd" maakt de politie zelf het probleem alleen ook maar groter. Ik bedoel... dan maken ze maar tijd

Als er bij een ongeval geen lichamelijk letsel is komen ze ook al niet eens meer en zo rekken ze de grenzen steeds verder op totdat ze gewoon helemaal nergens meer voor komen.


Door Tweakers user KopjeThee, vrijdag 26 oktober 2018 22:24

Je zou ABN nog een keer kunnen proberen met het verhaal dat je het geld per ongeluk naar dat rekeningnummer hebt overgemaakt, en dat je niet weet wie het is...
https://www.abnamro.nl/nl...erkeerde-overboeking.html
Dat is vast niet helemaal de bedoeling, maar anders is de kans dat je ooir je geld terugziet nihil.

Door Tweakers user Koffie, zaterdag 27 oktober 2018 19:31

mvds schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 12:47:
[...]

En achteraf is het natuurlijk heel makkelijk te zeggen dat ik het niet had moeten doen, maar dat is mijn punt niet, mijn punt is dat het de oplichters totaal niet moeilijk gemaakt wordt door politie en/of banken.
Het word de oplichter makkelijk gemaakt door juist personen als jij, die blind een bedrag van 700 euro overmaken zonder ook maar het product in het echt gezien te hebben.
Voor 70 euro zou ik ook zonder morren overmaken, maar 700 euro ga ik toch wel even voor rijden.

Sorry, maar dit kun je niet op politie of banken schuiven maar alleen op je eigen luiheid om niet even in persoon langs te gaan.

Door Tweakers user mvds, zaterdag 27 oktober 2018 19:40

Koffie schreef op zaterdag 27 oktober 2018 @ 19:31:
[...]

Het word de oplichter makkelijk gemaakt door juist personen als jij, die blind een bedrag van 700 euro overmaken zonder ook maar het product in het echt gezien te hebben.
Voor 70 euro zou ik ook zonder morren overmaken, maar 700 euro ga ik toch wel even voor rijden.

Sorry, maar dit kun je niet op politie of banken schuiven maar alleen op je eigen luiheid om niet even in persoon langs te gaan.
Blind? Haha die mening mag jij hebben, maar ik heb alle checks gedaan die zowel de politie als Marktplaats mij aanraden. En is volgens jou luiheid de enige mogelijke reden die iemand kan hebben om niet 130km verderop iets te gaan bekijken en/of op te halen? Beetje kortzichtig vind je zelf ook niet?

Door Tweakers user Mocro_Pimp®, zondag 28 oktober 2018 01:54

Is het dan niet zo dat je de naam van de rekeninghouder kunt zien op je afschrift? Bij mij namelijk wel, ook als ik een andere naam had ingevuld op moment van overmaken. (Pré naam/iban-match tijdperk dan)

Door Tweakers user mvds, zondag 28 oktober 2018 08:02

Mocro_Pimp® schreef op zondag 28 oktober 2018 @ 01:54:
Is het dan niet zo dat je de naam van de rekeninghouder kunt zien op je afschrift? Bij mij namelijk wel, ook als ik een andere naam had ingevuld op moment van overmaken. (Pré naam/iban-match tijdperk dan)
Nee helaas niet, ik kreeg de melding dat er geen naam check kon worden gedaan maar je krijgt alleen wanneer de naam die jij opgeeft niet teveel verschilt met de echte naam te zien wat de naam had moeten zijn, anders zie je alleen dat de naam niet klopt.

Door Tweakers user Koffie, zondag 28 oktober 2018 11:16

mvds schreef op zaterdag 27 oktober 2018 @ 19:40:
[...]

Blind? Haha die mening mag jij hebben, maar ik heb alle checks gedaan die zowel de politie als Marktplaats mij aanraden. En is volgens jou luiheid de enige mogelijke reden die iemand kan hebben om niet 130km verderop iets te gaan bekijken en/of op te halen? Beetje kortzichtig vind je zelf ook niet?
Nee vind ik niet. 700 euro overmaken naar iemand die je niet kent en die door wat standaard controles komt vind ik juist kortzichtig.

Door Tweakers user Thomas18GT, zondag 28 oktober 2018 21:07

ejdvandenberg schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:59:
Ik zag van de week voor het eerst dat MP (eindelijk) gestart is met een feedback systeem.
Dat lost het probleem met gehackte accounts niet op, maar misschien moet een oplichter wel vaker van account wisselen daardoor.
Het feedback systeem is m.i. de fundering onder de prettige V&A ervaring.
Leuk dat ja..
Verkoop zelf m'n oude tv, prima plasma voor €100, hele nette prijs in vergelijking met de concurrentie in de buurt. Krijg ik 3 negatieve reviews omdat ik €20, €35 en €60 te weinig vind terwijl ik dat gewoon netjes zeg.. Terwijl degene die de tv wel op komt halen (€100) geen review geeft, en daar ga ik ook echt niet om smeken.

Zo werkt het ook voor geen meter :+

Door Tweakers user Smuey, maandag 29 oktober 2018 00:03

Sja, Marktplaats... Ik heb afgelopen week mijn vriendin geholpen om haar geld terug te krijgen. Situatie:

- Vriendin ziet een leuk jasje voor onze dochter voor een mooie prijs, maar aan de andere kant van het land.
- Prijs wordt afgesproken op 25 euro inclusief verzending met T&T
- Geld wordt overgemaakt en een dag later wordt er gemeld dat het bedrag binnen is en het pakketje verzonden wordt. Alleen: geen T&T...
- De paar dagen er na blijft het stil. Geen bericht terug, de verzonden berichtjes werden ook niet gelezen en natuurlijk ook geen pakje. Over een beloofde T&T-code wordt natuurlijk ook niet meer gesproken
- Naar aanleiding van alle gegevens (woonplaats, naam etc) de juiste persoon weten te traceren via, jawel, Facebook (Zelfs het jasje in kwestie stond op een openbare foto van haar eigen dochtertje...). Na een paar pittige PB'tjes waarin ik vermeldde dat ik nu dus wist waar ze woonde, wie haar familie en vrienden waren en dat bij het uitblijven van terugstorting verdere stappen ondernomen zouden worden, werd mij verzekerd dat het geld terug overgemaakt zou worden. Er werd niet eens over een fout gesproken en uit de toon werd mij duidelijk dat de persoon in kwestie behoorlijk geschrokken was dat zij zo snel gevonden was. Twee dagen later was het geld terug gestort.

Wat was de reactie van Marktpaats? "We kunnen niets voor u betekenen. U kunt onze tips voor veilig handelen via ons platform op onze site terug vinden. We raden u ook aan om aangifte doen". Ja duh... Overigens is, naar aanleiding van o.a. onze melding dit account wel door Marktplaats verwijderd.

Voordat er iemand gaat roepen 'Mooi verhaal voor een verjaardag': De harde realiteit is helaas dat je dit soort zaken gewoon beter zelf kunt oplossen. In veel gevallen blijkt het om iemand te gaan die geen idee heeft hoe makkelijk je achter gegevens van iemand kunt komen en wat je precies met die gegevens allemaal zou kunnen doen. Vaak vinden partners, ouders, vrienden en familie het niet zo heel fijn om te horen dat er een actieve oplichter in hun vrienden- of familiekring zit en is simpelweg aankondigen dat je bereid bent om die mensen hierover in te lichten al voldoende om ze op andere gedachten te brengen.

Marktplaats verschuilt zich achter de politie en de politie verschuilt zich achter te licht wegende vergrijpen en te kort personeel. Nu ging het in ons geval om een klein bedrag, maar het punt blijft: zelf ophalen is het beste wat je kunt doen. Overigens is het ook de enige optie die ik als verkoper aanbied. Ik weiger echt om te verzenden, al krijg ik hier regelmatig vragen over. Wanneer om uitleg gevraagd wordt, ben ik ook absoluut bereid om die te geven en vaak snappen de geïnteresseerden mijn motivatie ook wel, ook al leidt dat er soms toe dat een koop helaas niet door kan gaan.

Mijn tip: Zie Marktplaats vooral als een lokaal iets. Stel je zoekfilters in op 5, 10 of 15 kilometer vanaf je woonplaats en ga gewoon zelf langs. De opties die Marktplaats biedt (betalen via Marktplaats, gelijk oversteken etc) zijn allemaal een wassen neus (in het geval van fraude ben je zowel als koper als als verkoper toch echt gewoon de sjaak) en hoewel het reviewsysteem dat ze nu uitrollen een goede start is, is het a) minimaal tien jaar te laat om dit te doen en b) staat het nog in z'n kinderschoenen. Het nu er van is nu nog zeer beperkt, helaas.

Door Tweakers user Smuey, maandag 29 oktober 2018 00:05

Thomas18GT schreef op zondag 28 oktober 2018 @ 21:07:
[...]


Leuk dat ja..
Verkoop zelf m'n oude tv, prima plasma voor €100, hele nette prijs in vergelijking met de concurrentie in de buurt. Krijg ik 3 negatieve reviews omdat ik €20, €35 en €60 te weinig vind terwijl ik dat gewoon netjes zeg.. Terwijl degene die de tv wel op komt halen (€100) geen review geeft, en daar ga ik ook echt niet om smeken.

Zo werkt het ook voor geen meter :+
Weet je zeker dat dit het geval is? Volgens mij kun je namelijk alleen een review geven indien uit je berichten is gebleken dat er een koop is gesloten. Het is mij nog niet gebeurd dat ik een negatieve review heb gekregen omdat ik netjes gereageerd had op totale onzinbiedingen en wanneer ik zelf alleen bod doe, kan ik zeker geen review achter laten.

Door Tweakers user iAR, maandag 29 oktober 2018 14:57

ejdvandenberg schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:59:
Ik zag van de week voor het eerst dat MP (eindelijk) gestart is met een feedback systeem.
Dat lost het probleem met gehackte accounts niet op, maar misschien moet een oplichter wel vaker van account wisselen daardoor.
Het feedback systeem is m.i. de fundering onder de prettige V&A ervaring.
Valt ook tegen. Ik had mijn iPhone te koop staan. Krijg je lange chats van het kaliber 'oplichter', 'onrealistische bieden' of ander gespuis. En die geven je dan gewoon 1 ster omdat ze hun zin niet krijgen. En bedankt.

Het blijft natuurlijk een lastig gebeuren. Met hun gelijkoversteken lossen ze de boel (gevoelsmatig?) ook niet echt op. Iemand moet namelijk zelf aangeven dat het pakket ontvangen is. Waarom wordt de T&T daarvoor niet gebruikt? Tekenen voor ontvangst is ook betalen. Al krijg je dan ook weer het doos met stenen probleem voor terug.

Reageren is niet meer mogelijk