Hoe klantenservice dus NIET moet!

Door mvds op woensdag 27 juni 2018 13:34 - Reacties (36)
Categorie: Hardware, Views: 12.852

In den beginne...
Nou ja, zo lang hoeven we niet terug maar het was zo omstreeks augustus 2017 dat ik op zoek was naar een nieuwe lamp boven mijn eettafel. Ik had sinds maart dat jaar de sleutel van mijn woning en ik had inmiddels vrijwel alle verlichting vervangen door LED lampen. Mijn nieuwe lamp zou dus ook een LED lamp moeten zijn en de keuze was gevallen op een mooi armatuur van Philips, namelijk de Philips myLiving Byzantin.

https://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/3655711P1-IMS-nl_NL?wid=494&hei=435&$pnglarge$

Het armatuur heeft 6 lichtbronnen van 5 Watt elk. Nou is 30 Watt aan LED licht best veel dus een dimmer was wel handig. Ik had de website en de brochure gecheckt en beiden meldden dat het armatuur dimbaar zou zijn.

In de praktijk
Ik hang het armatuur op en sluit hem aan op de bestaande dimmer. Helaas, de dimmer die ik had (Berker 2874) bleek een halogeen dimmer te zijn die niet geschikt was voor LED lichtbronnen. Dus ik ga op zoek naar een dimmer die wel voor LED lichtbronnen geschikt is (Peha D431 Led dimmer). Dimmer vervangen en... niks. De lamp gaat aan en wanneer ik draai aan de knop zie je de lamp knipperen en je hoort een hoop gebrom maar dimmen, ho maar!

Stukje extra info: Philips maakt gebruik van een systeem waarbij het dossier opgeslagen is en zo ook toegankelijk is voor de klant. Handig, want zo kan je precies zien wanneer er contact is geweest!

Eerste contact
Dat was het moment dat ik voor de eerste keer contact had met de klantenservice van Philips Lighting. Dit is op 3 sept 2017. Ik kreeg een lijstje toegestuurd met daarop een hele lijst met dimmers en het bleek dat mijn armatuur buitengewoon kieskeurig was wat betreft dimmers. Er stonden maar enkele dimmers tussen die Philips getest had in combinatie met mijn armatuur waarvan ze konden garanderen dat het ook zou gaan werken. Ik kies er daar een van (Berker 2867/10), monteer deze en.... ik zie hetzelfde gedrag. Brommen, knipperen, maar niet dimmen.

Tweede contact
Tweede contact met de klantenservice. Dat was op 4 sept 2017. Eerste vraag was natuurlijk het case nummer, ik geef deze en vervolgens kon ik leuk alle vragen die voorgaande keer gesteld waren nogmaals beantwoorden. Oke, geen probleem, doe ik wel. Ze komen tot de conclusie dan het aan de lamp moet liggen. Deze gaat dus terug.

Derde contact
Meer dan 6 weken later (!!!) op 25 okt 2017 krijg ik bericht dat er een nieuwe lamp onderweg is naar mij met de melding dat er inderdaad een defect was aangetroffen in het armatuur. Ik wilde graag weten wat er dan defect was dus ik ga bellen met de klantenservice. Ze konden mij niet vertellen wat er was gevonden, alleen dat er in het dossier stond dat er een defect was. Hmm, apart. Maar vooruit. Er zou een nieuwe lamp worden opgestuurd. Deze bleek dus al onderweg te zijn aangezien diezelfde avond (de 25ste dus) er een koerier aan de deur stond met een nieuw armatuur. Gewoon pure mazzel dat ik thuis was dus, fijn gecommuniceerd Philips!

Vierde contact
Je raad het al... Ik pak hem meteen uit, hang hem op, sluit hem aan en... Precies hetzelfde! Brommen, knipperen maar niet dimmen! Meteen diezelfde avond weer een melding gemaakt.

Vijfde contact
Op 1 november 2017 krijg ik reactie van Philips. Ze wisten mij te vertellen dat ik de verkeerde dimmer gebruik. Deze reactie was gebaseerd op de informatie die ik bij het eerste contact had verstrekt. Dat ging inderdaad over een dimmer die niet samen kon werken met het armatuur, echter was in het dossier ook al opgenomen dat deze dimmer allang was vervangen. Goed dat jullie het dossier doorlezen voordat jullie een reactie sturen Philips, maar ach ja, fouten maken is menselijk zullen we maar zeggen. Natuurlijk reageer ik hierop dat inmiddels de dimmer al vervangen is en dat de huidige dimmer (Berker 2867/10) op hun lijst van compatible dimmers staat!

Zesde contact
Op 2 november krijg ik excuses omdat ze niet goed gekeken hadden en de melding dat ook de nieuwe lamp zou worden opgehaald. Deze werd 10 november (op mijn verzoek voor die dag) opgehaald.

Zevende contact
20 December (jazeker, 6 weken nadat de lamp is opgehaald!) krijg ik de vraag of het armatuur die ik op 13 november heb ontvangen (ehh, wat? dat was 25 oktober al hoor, wat gewoon in het dossier staat!) nu wel werkt. Dusss. Ik dus uitleggen dat deze inmiddels allang al weer terug is omdat deze hetzelfde gedrag vertoonde. Maar dat ik reuze benieuwd was naar een update! Maar het werd weer stil...

Achtste contact
6 Feb 2018 inmiddels, het begon wel erg lang te duren (understatement!) dus ik ging maar weer eens bellen. Ze zouden er achteraan gaan en binnen een week zou er contact worden opgenomen met mij.

Negende contact
Waarschijnlijk zit ik op een andere kalender dan Philips want op 23 maart (jawel, weer 6 weken later, ze zijn wat dat betreft redelijk consequent!) komt er dan toch een reactie! Mijn lamp zou pas weer eind juli beschikbaar komen, of ik daarop wilde wachten. Een andere optie was een vervangende lamp.

Tiende & elfde contact
Ik was inmiddels best gecharmeerd geraakt van Hue producten, dus ik ging voor een mooi Hue armatuur. Mijn keuze werd doorgegeven op 4 april en op 5 april de bevestiging dat mijn keuze doorgegeven was. Er zou gekeken worden of de lamp op voorraad was zodat deze kon worden verstuurd naar mij.

Twaalfde contact
Op 16 mei (weer 6 weken later, zie jij al een patroon?) kreeg ik telefoon, de door mij uitgekozen lamp was een Hue lamp, dat mag niet! Je kan niet een niet Hue lamp omruilen voor een Hue lamp, ook al valt deze binnen het budget. Mooi dat jullie daar zo lang voor nodig hebben om mij dat te vertellen :( Pfff, nou oke, dan mijn geld terug graag!

Ik kreeg een bvestigingsmail waarin staat dat ik mijn geld terug krijg, het zou echter wel tot 30 dagen kunnen duren. Ach ja, boeiend, als ik steeds 6 weken op reactie moet wachten, kan ik ook wel 30 dagen wachten op mijn geld hoor! (Dat bleken dus 30 werkdagen te zijn, wat dus ook weer 6 weken is)

Dertiende contact
Ik kreeg telefoon van iemand die mij wist te vertellen dat mijn verhaal wel heel vreemd was en dat ze graag meer informatie wilde hebben, ik heb hem een samenvatting gegeven van alles wat er in het dossier staat (kon hij blijkbaar zelf niet in) en hij verteld mij dat ze gingen onderzoeken of de info die op de site staat (en in de brochure en op de doos) wel klopte. Dus of de lamp wel dimbaar zou moeten zijn.

Veertiende contact
Nogmaals telefoon van dezelfde mijnheer met de mededeling dat de productinformatie niet klopte. De lamp is helemaal niet dimbaar en dat had ook niet op de website (en in de brochure en op de doos) mogen staan. vreemd genoeg heb ik verder niks meer van gehoord en dit is ook niet opgenomen in het dossier :?

Vijftiendecontact
Ik begon mij al af te vragen waar mijn geld bleef en was van plan om contact op te nemen maar Philips was mij voor.... Op 26 juni (jawel, gisteren dus!) krijg ik een mail. Excuses, (de zoveelste!) er zijn fouten gemaakt (yep, zeg dat wel!) maar ze kunnen mij twee oplossingen bieden.
1. Een alternatieve lamp
2. Wachten tot mijn lamp weer beschikbaar komt ergens eind juli

https://tweakers.net/ext/f/iWASFeWbAZ1ArOQNbX1a0Z4g/full.png

En toen was ik dus weer terug bij af.... En dat was voor mij de druppel, de zaak ligt nu bij mijn rechtsbijstand... Kijken of ik ook het geld voor de dimmer terug kan krijgen van Philips!

edit: Zestiende contact
Ik heb eindelijk mijn geld terug!!!! Zonder bericht had ik ineens het geld op mijn rekening staan, waarschijnlijk heeft het "dreigen" met de rechtsbijstand toch geholpen! Of wellicht heeft de advocaat contact opgenomen, geen idee. Maar hoe dat ook, ik heb mijn geld terug!

ITX buildlog

Door mvds op zondag 27 januari 2013 16:52 - Reacties (21)
Categorie: Hardware, Views: 7.815

Ik heb afgelopen weekend een nieuwe PC in elkaar gezet gebaseerd op het ITX formaat. Aangezien dat toch wel even wat anders is dan een normale pc bouwen leek het me wel leuk om het proces vast te leggen en dit met jullie te delen.

Ik begin bij een korte versie van de gehele build, en later zal ik de verschillende onderdelen nader toelichten, excuses voor de soms wat brakke kwaliteit van de foto's. Ik had geen zin om met lampen en dergelijke te gaan sjouwen, en met de flitser aan had ik last van flink wat overbelichting

De onderdelen


Dit zijn slechts de nieuwe onderdelen, er namelijk nog 2 onderdelen overgebleven uit mijn "oude" PC en dat is de SSD en de grafische kaart. Maar een lijstje van wat er gebruikt is voor deze PC is het volgende:De kast
De kast waar het allemaal in zou moeten komen. Smaken verschillen, maar toen ik deze kast zag was ik meteen verkocht. En toen ik de verschillende reviews gezien en gelezen had werd dit gevoel alleen maar sterker. Klein, maar toch ruimte voor een full size grafische kaart. Dat was wel een vereiste. Ik wilde nog wel een spelletje kunnen spelen, en dan liefst ook nog met een fatsoenlijke FPS. Ik heb de witte gekozen, gewoon omdat ik die mooier vond, maar de zwarte heeft als voordeel dat de voorkant van mesh is. Dat zou voor de koeling wel voordelig kunnen zijn.


De kast gereed maken
De zijpanelen eraf gehaald, die zitten vast met thumbscews wat erg handig is. Je ziet dan meteen wat van de binnenkant van de kast. De ruimte voor het moederbord aan de linkerkant met eronder de bay voor de voeding en rechts de drivebays voor 5 3,5 inch harde schijven. En erboven de ruimte voor een 5,25 inch drie, welke ik niet zal gaan gebruiken. In het doosje zit een verzameling zwarte schroefjes oa om fans vast te zetten en een reserve thumscrew.


Extra koeling
Standaard zit er een 120mm fan aan de voorkant (en een aan de achterkant), maar qua koeling is het meestal zo... groter = beter (en stiller). Dus de bovenste 3,5 inch drivebay eruit gehaald om bij de koeler te kunnen komen. Dit gaat simpel door twee lipjes in te druken, en dan schuif je de bay er zo uit.


Helaas krijg ik de grote fan niet geplaatst, dus moet de onderste drivebay er ook uit. Die is iets lastiger te verwijderen, maar geen ramp. Kast op zijn kant, en aan de onderkant de schroeven los.


Ook leuk, er staat geen markering op de fan welke kant ie nou opblaast, en gezien de grootte van de kast ( ;) ) is het handiger om dit even te testen voordat ik hem plaats. Helaas moet ik hem daarvoor even op een ander moederbord aansluiten om daar achter te komen. En om het niet te vergeten, wat echt iets voor mij zou zijn, maar even met watervaste stift de blaasrichting erop gezet.


Zo, dat ziet er beter uit. De grote fan zit erin, en de kleine staat ervoor (duh!). Ik was van plan om dit met rubberen grommets te doen, maar helaas passen die niet in deze fans, dus dan maar met schroeven.

Maar dat lijkt me voldoende koeling :) Zoals al gezegd, bij de zwarte kast zou de grote fan beter tot zijn recht komen, aangezien dan de voorkant van mesh is. Bij deze kast (de witte uitvoering dus) zal de fan dus redelijk wat hinder ondervinden van de voorkant van de kast. Zijn lucht moet door kleine sleuven worden aangevoerd aan de zijkant van het frontpaneel. Dit kan ook wat windgeruis veroorzaken.


Dat was de intake, nu zorgen voor extra outtake. De fan die voor zat ga ik bovenaan monteren, en de fan die standaard achterin zit, verhuis ik ook daarheen. Dat is om ook ruimte voor de CPU koeler te maken. Maar eerst de 5,25 bracket eruit halen, die in de weg zit van de bovenste fan posities. En die ga ik toch niet gebruiken.


Zo, nu is er genoeg ruimte. Standaard zit er aan de bovenkant van de kast een filter die simpel door een schuifje vast zit. Haal die weg en dan zie je dus dit. Hier zou een 240mm radiator ook makkelijk moeten kunnen passen.


Dus nu kunnen de twee 120mm fans erin. Helaas ook weer met schroeven ipv rubberen grommets.


Poppetje gezien, kastje dicht filter er weer op. Dat ziet er best netjes afgewerkt uit.


Ik hoef ook niks meer aan de voorkant te doen...


Dus die kant ook dicht... ehhh, of toch niet... Grrr, deze slimmerik heeft de fan verkeerd om gezet, en nu sluit de fan de gaten af waarmee de voorkant zich vasthoud. Dus.... Fan omdraaien dan maar.


En nu kan de kast wel dicht. Ziet er best strak uit al zeg ik het zelf :P


Moederbord klaarmaken
Dit is het moederbord welke ik gekozen heb. Er zijn genoeg ITX moederborden met socket 1155 (Ivy Bridge) maar dit was de enige waarvan de socket centraal op het bord zat zodat er genoeg ruimte was voor een grote koeler. Bij alle andere borden die ik bekeken heb zit de socket naar de zijkant, en zou de koeler het PCI express slot blokkeren. Wel iets om op te letten dus! Ook zitten bij dit bord de voedingaansluitingen aan de rand, en dat is ook een groot voordeel in een kleine kast. Geen kabels die over je moederbord heen moeten, en dus de luchtstroom beïnvloeden.


Even uitpakken, dus doos open en zie.... ehh niks?


Hmm, even kartonnetje weg... Ah kijk, daar is het moederbordje.


Moederbord weg, en dan weer een groot (ahum) wit vlak


En daaronder de accessoires, die hebben we straks nodig. Dus die mogen voor nu even in de doos blijven.


Aangezien in de kast erg weinig ruimte is, zet ik vast alle componenten erop buiten de kast. Dat is trouwens ook erg aan te raden! Moederbord klaarmaken, dus even stevig neerleggen


Het geheugen kan erop. Ik heb gekozen voor goedkoop, maar wel snel geheugen met 1600Mhz op cas 9. Wel low profile vanwege de after market koeler die erboven moet passen. Ik doe niet aan overclocken, dus ik hou me gewoon aan de specs van de CPU welke 1600Mhz ondersteund. Op het borje zitten maar twee sloten voor geheugen, dus daarom 2 x 8GB wat ook meteen de max is.


Even uitpakken dus....


En erop zetten


CPU uitpakken, en tevens de koeler, die straks gewoon weer terug in de doos gaat. Dit omdat ik gekozen heb voor een after market koeler.


CPU op het moederbord, natuurlijk goed opletten op de positie enzo.


Even schoonmaken met alcohol, vanwege eventuele vettigheid die op de CPU zit, niet echt noodzakelijk, maar als je alcohol hebt, kan het zeker geen kwaad. Gebruik hiervoor wel een doekje, en geen papier, dat kan pluizen! Ik spreek uit ervaring...


Koelprut erop doen. Niet teveel, want dat is nergens voor nodig. Ik gebruik altijd Arctic Silver (5)


En uitsmeren, met mijn net ontvangen zorgpas :P Het doel is om overal een dun laagje te hebben. Hoeft niet supernetjes, want bij het plaatsen van de koeler zal het door de druk die de koeler uitoefent de prut vanzelf verder verspreid worden.


Bordje klaarmaken voor de koeler. Ik heb gekozen voor een low profile koeler. En dat is de Scythe Big Shuriken 2 Rev. B. Met zijn 120mm fan zou die genoeg koeling moeten hebben. Helaas moet er dan wel een bracket achter op het moederbord gezet worden, en dat is niet mijn meest favoriete constructie. Dus even omdraaien zodat de bracket erop kan.


Bracket erop leggen, en dat klopte niet helemaal. Hij wiebelt... Dat is meestal niet zo'n goed teken.


Even de bracket nakijken en ja hoor. Er zit iets in de weg. Namelijk een push pin van de chipsetkoeler. Nou kan je dat wel negeren, maar de kans dat de bracket de pushpin eruit zou drukken, of zou beschadigen wilde ik niet lopen.


Maar dat kunnen we wel oplossen. Overigens wel iets om over na te denken als je voor dit bordje gaat icm deze koeler. Dat past dus niet zomaar! Ik heb dus een stukje van de bracket weg moeten halen om het passend te krijgen.


Schroefjes erdoor, en aangezien we het bord moeten omdraaien, even plakband op de schroefjes omdat ik niet het bord kan omdraaien, en 4 schroefjes tegelijk kan vasthouden. Niet vergeten om straks het plakband weer weg te halen ;)


Rubber ringetjes erop dus zodat ze er niet meer doorheen kunnen vallen. Dan de busjes op de schroeven gezet zodat de koeler erop kan. Meteen even de koeler gepast om het goed zat. Ehh, de schroeven halen het niet eens tot de koeler. En hoe moet ik dan de moertjes erop krijgen, ik kan amper bij de schroeven komen.


Oh, je moet dus niet de busjes op de schroefjes zetten, maar op de koeler, weten we dat ook weer. Dus busjes losmaken van de schroefjes, en nu op de koeler zetten, zoals het hoort.


Koeler vastzetten, en even kijken hoeveel, of eigenlijk, hoe weinig ruimte er over is... Het zou genoeg moeten zijn, enkele mm speling tussen de VRM print en de koeler. En van boven lijkt de koeler bijna net zo groot als het moederbord.


Moederbord plaatsen
ATX schield erin, zodat het moederbord in de kast geplaatst kan worden.


En het moederbord erin. Voordat je het moederbord plaatst, moet je de twee moertjes, waarmee de VRM print vastgehouden word even verwijderen, want die zitten namelijk op dezelfde plek als waarmee je het bordje vastzet in de kast. De schroeven die dan door het bord heensteken, gebruik je dan dus ook om het bord vast te zetten.


Grafische kaart plaatsen
Die had ik al, dus staat ook niet op het eerste plaatje erbij.


Op zich wel een handig mechanisme, slotplaatjes losmaken, en daarna het schuifje die de slotplaatjes op hun plek houd.


Zo, de kaart zit erin. Past makkelijk! Mooi zo, dat is een zorg minder!


Achterkant weer in orde maken. Drie thumbscrews erin en de kaart zit zo vast als een huis.


De voeding plaatsen
Het is niet zo'n grote kast, en volgens de fabrikant kan je maximaal een 160mm voeding kwijt. Wat dus standaard ATX formaat is. Maar ik had wat rondgelezen op internet, en het leek mij fijn om een kortere voeding te nemen. Helaas waren de 140mm modulaire voedingen nergens te verkrijgen, dus dan maar dit prachtexemplaar. Platinum label, dus tot 93% efficient, altijd lekker. En 550Watt dus voldoende voor mijn systeem. Een tweede grafische kaart past toch niet.


Nou, de keuze voor een 140mm voeding was zeker niet verkeerd. Hoe je een 160mm voeding kwijt zou moeten kunnen, en dan ook nog de kabels fatsoenlijk kunnen geleiden is mij een raadsel.


De ingewanden
Aangezien ik toch alleen maar een SSD ga plaatsen, heb ik de tweede HDD bracket ook weggelaten. En dan kom ik bij dit geheel.


De SSD heeft een plekje gekregen in de deur. Hier hangt het kabeltje van een van de outtake fans los, ik heb namelijk maar twee aansluitingen op het moederbord, waarvan er een voor de CPU koeler is, en de andere voor de front fan. Daar moet ik nog wat voor regelen.


En hier het resultaat. Van een Cooler Master Stacker 831 SE naar de Bitfenix Prodigy. Van E-ATX naar ITX :) Hier valt het pas op dat de Bitfenix een stuk kleiner is, want aan de ruimte in de kast (op de ruimte bij de voeding na) zou je dat niet zo zeggen.


Ik wil van verschillende onderdelen nog reviews schrijven. Een aantal van de dingen die ik hier ben tegengekomen zal ik daar ook in gaan verwerken.

[edit 01-03-2013] tijdens een avondje gamen kreeg ik van de Asus monitoring software de melding dat mijn PC wat warm was, de CPU zat op 70 graden en het moederbord op 60 graden. Na wat onderzoek bleek dat de warmte onder de koeler bleef zitten, het omdraaien van de fan op de koeler had te weinig effect en hierdoor heb ik besloten om de Scythe Big Shuriken 2 Rev. B te vervangen door een Scythe Mugen 3 Rev. B (past overigens prima qua hoogte), en de 230mm intake fan stil te zetten aangezien ik hem te luidruchtig vond, en een 140mm Noctua NF-A15 PWM als outtake fan te plaatsen. Overigens heeft de fan de afmetingen van een 150mm fan, maar de bevestigingsgaten van een 140mm fan.

De PC is nu een stuk stiller, en tevens een heel stuk koeler. Waren de temperaturen normaal gesproken zo'n 35-40 graden idle (na een tijd aangestaan te hebben) is dit nu 25-30 graden idle. En stressed was dus 60-70 graden, en nu nog maar 35-40 graden.

Verder heb ik de harddisk bay weggehaald, de 5,25 inch bay bovenin teruggeplaatst, en hierin een Revoltec Hard Drive Silencer II geplaatst waarin mijn harddisk vast zit.