Hoe makkelijk kan je het oplichters maken?

Door mvds op dinsdag 23 oktober 2018 13:21 - Reacties (51)
Categorie: Actualiteit, Views: 10.594

Ik ben opgelicht op Marktplaats, tja, ik ben niet de eerste zal je zeggen en dat klopt. Ik zal ook echt de laatste niet zijn. Maar het viel mij wel op hoe makkelijk het is om iemand op te lichten en ermee weg te komen. Hoezo? Ik zal het even omschrijven...

Marktplaats
Het begint bij het idee dat je iets wilt hebben en je op Marktplaats (maar het kan net zo goed Tweakers zijn) gaat kijken. In mijn geval was ik op zoek naar een fietstrainer, specifiek de Tacx Neo Smart T2800. Je ziet iets wat je wilt hebben en je neemt contact op met de verkoper....

Tips van Marktplaats
Nou zijn er al zaken waar Marktplaats van zegt dat je op moet letten. Zo bijvoorbeeld dat je het contact zoveel mogelijk via Marktplaats moet laten lopen. Dan blijven de berichten bewaard en dan heb je in elk geval nog bewijs van de communicatie. Lijkt mij op zich wel goed, maar waterdicht is het totaal niet want de persoon waarvan het account is, hoeft niet dezelfde persoon te zijn als waar jij op dat moment mee communiceert. (Account kan gehackt zijn bijvoorbeeld)

Account
Is het account pas enkele dagen oud, dan is dat reden om argwanend te zijn. Echter ging het in mijn geval om een account wat al 13 jaar actief was op Marktplaats. Maar dat zegt ook niet zoveel, er zijn schijnbaar heel veel oude accounts die gewoon nog actief zijn maar voorzien van een dermate slecht wachtwoord dat het bemachtigen van zo'n account een eitje zou zijn. Dat lijkt dus bij mij ook aan de hand te zijn. Vervelende is ook dat Marktplaats weet van dit probleem en niet preventief oude account stop zet.

Politie
Mocht je dan tot kopen willen overgaan dan is er de website van de Politie waar je zaken zoals rekening- en telefoonnummer, emailadres, naam enzovoorts kan checken. Wanneer dat "een hit" geeft kan je al beter ervoor kiezen geen zaken te doen met dat persoon. Maar wanneer dat niet het geval is zoals bij mij, nou ja, dan zegt dat eigenlijk nog niet zoveel. Alleen maar dat hij/zij niet bekend is in het systeem.

Waarde
Ook op Marktplaats geldt; als het te mooi lijkt om waar te zijn... Nou ja, vul het maar in. De fietstrainer die ik zocht staat voor ongeveer €700 tweedehands te koop op MP, zo ook deze. Dus geen lokkertje, geen te mooi om waar te zijn, gewoon een prima prijs.

Betaling
De volgende tip die Marktplaats geeft is om de betaling niet buiten Marktplaats om te laten lopen, je hebt bijvoorbeeld ook de "Om betaalverzoek vragen" optie op Marktplaats. Maar heb je daar nou zo veel aan? Welnee... De oplichter heeft dan alsnog je geld en aangezien jij het zelf hebt overgemaakt kan de bank het niet terugvorderen. Misschien de optie "Gelijk oversteken" dan. Ten eerste is dat niet gratis en het is ook niet waterdicht, de verkoper kan ook een baksteen in de doos hebben gedaan.

In mijn geval was het dus zo dat ik via een betaalverzoek heb betaald, gewoon naar een Nederlands rekeningnummer, ik heb dus het rekeningnummer van de oplichter. De gegevens van de oplichter (rekening en telefoonnummer, en naam op Marktplaats) gaven geen info bij de Politie en Google image search gaven ook geen gekke dingen op de foto's in de advertentie. Ik heb zelfs om een factuur gevraagd en deze ook gekregen. Dus het leek allemaal te kloppen. En toch... ben ik opgelicht.

Vanaf het moment dat ik heb betaald bleef het stil, de telefoon staat uit en berichten op Marktplaats blijven ongelezen.

Aangifte
Dan doe je dus aangifte, je komt bij de Politie uit waar de Politie aan aangeeft dat je minimaal 5 dagen moet wachten tot je aangifte mag doen want het kan zomaar zijn dat de verkoper het product WEL heeft opgestuurd en dat hij dat gewoon is vergeten te melden... Ehh ja tuurlijk, never gonna happen!

Dan valt ook nog het volgende op: "Helaas zal niet iedere aangifte leiden tot een strafrechtelijk onderzoek." waarbij je ergens anders kan lezen dat pas wanneer er meerdere aangiftes gedaan zijn waarbij hetzelfde rekeningnummer betrokken is er pas actie volgt. Ehhh... wat? Dus je kan zonder gevolgen een paar keer per rekeningnummer iemand oplichten, zonder dat er actie volgt????

Nou ja, toch maar aangifte doen. Binnen een paar minuten na het doen van de aangifte kreeg ik reactie van Marktplaats dat het account van die persoon is geblokkeerd. Dat is dan wel snel, wellicht een geautomatiseerd proces?

Banken
Vervolgens ga ik contact opnemen met de banken. Eerst mijn eigen bank, de reactie van hen wist ik van tevoren al... "Ja maar, u heeft het geld zelf overgemaakt". Dus niks, die helpen je niet.

Dan de bank van de andere partij (ABN in dit geval); "Nee sorry, vanwege de privacy kan ik niks doen voor u." Zelfs het simpel checken of de naam die ik heb doorgekregen overeenkomt met het rekeningnummer valt onder privacy en doen ze dus niet.

Marktplaats dan: "Wat vervelend voor u, wij kunnen u niet helpen, alleen maar aanraden om aangifte te doen"

Samenvatting
Eigenlijk is dit dus het ideale klimaat voor een oplichter, vanwege de privacy kom je geen steek verder, zowel de banken als Marktplaats mogen je geen informatie verstrekken en de politie geeft niks om dit soort zaken omdat het te klein is voor ze om tijd aan te besteden. Dus zelf langs gaan om het op te lossen gaat niet en een oplossing via de Politie hoef je ook niet te verwachten. Je bent dus vrijwel altijd gewoon je geld kwijt.

En de oplichter? Die gaat met een ander account gewoon op zoek naar zijn/haar volgende slachtoffer. De kans dat ie gepakt gaat worden is minimaal, zolang hij het maar op kleine schaal houd.